Verslag Schaakmanifestatie Schaakvereniging Sliedrecht  
13 november 2010
De ludieke opening

Woiut Boer geeft Jerry van Rekom het eerste exemplaar

De razende reporter

Anne de Vries tegen winnaar Piet Pluymert  
Sport verbroedert!
 
Peng tegen 32 jeugdspelers
SLIEDRECHT – Dat Schaakvereniging Sliedrecht 75 jaar bestaat heeft de schaakwereld geweten. Via een grandioze Schaakmanifestatie konden ruim 400 belangstellenden genieten van de vele activiteiten. In het tot schaakpaleis omgetoverde zalencomplex De Lockhorst begon de jubileumviering met een ludieke opening met danseressen, een filmpje over de historie van Schaakvereniging Sliedrecht en een show van Vadertje Tijd en de Razende Reporter. Hoogtepunt van de opening was de uitreiking van het eerste exemplaar van ‘De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010’ door voorzitter Wout Boer aan de schrijver van het boek Jerry van Rekom.

De arena waar Timman aantrad

Na de opening barstte het schaakfeest helemaal los. Grootmeester Jan Timman trad aan tegen 25 leden en oud-leden van Sliedrecht. Dat hij het zwaar had bleek wel uit het feit dat hij bijna 4 uur bezig was, maar met een score van 90% boekte hij een fantastisch resultaat. Hij won 20 partijen, verloor er geen één, maar moest wel 5 remises toestaan. Wout Boer, Niels Mijnster en Naomi Snikkers hielden de eer hoog van Sliedrecht door de voormalige wereldtopper op remise te houden. Ook de oud-leden Ton Slagboom en Johan de Groot boekten dat resultaat.

Bij de exposities van ’75 jaar Schaakvereniging Sliedrecht’ en van de Motiefgroep Schaken was het een komen en gaan van leden, oud-leden en belangstellenden. Herinneringen werden opgehaald en adressen werden uitgewisseld.

Bij het jeugdtoernooi traden 70 jeugdspelers aan. In 3 groepen werd er om de vele bekers gestreden. Groep 1 werd gewonnen door Lennart Kraaijenbrink (Krimpen), die de Sliedrechtse troef Floris Verweij en zijn clubgenoot Robert Casteleijn voor bleef.
De tweede groep werd een prooi voor het Sliedrechtse talent Andrew Mensing, die Kevin Nguyen (De Klimop) en de verrassende Joran van Eijl (Sliedrecht) achter zich hield.
De beginnersgroep werd overtuigend gewonnen door Timo Stuij (Sliedrecht), die al zijn partijen wist te winnen. Levijn de Jager (Sliedrecht) werd keurig tweede en Joost Driessen (Zwijndrecht) werd derde.

Het kampioenschap der kampioenen, waaraan 9 oud-clubkampioenen van Schaakvereniging Sliedrecht deelnamen, werd gewonnen door Piet Pluymert (Dordrecht). Kees Wessels (Sliedrecht) werd tweede, terwijl Peter vd Bergh, Bert vd Donk en Jerry van Rekom gedeeld derde werden.

Het rapidtoernooi werd in de eerste groep gewonnen door Dick Schenkeveld (HMC Calder), voor Tim Benning. De tweede groep werd een prooi voor Tuvshin Boldoo (Ridderkerk).

Andries Dekker (Regiohakkers) werd de snelschaakkoning van de Schaakmanifestatie. Hij bleef zijn teamgenoot Jesper Nederlof en Charles Kuijpers (Roosendaal) voor.
De tweede snelschaakgroep werd gewonnen door Tabitha Snikkers (Sliedrecht), terwijl oud-lid Marco Batenburg tweede werd. Derde werd huisschaker Rien Hardam.

Grootmeester Zhaoqin Peng nam het op tegen 32 jeugdspelers. De twaalfvoudige Nederlandse kampioene had er haar handen vol aan. Uiteindelijk scoorde ze maar liefst 95%. Ze moest slechts drie remises toestaan en wel aan Jasper de jager (Sliedrecht), Robert Casteleijn (Krimpen) en Jan Joost Pannebakker (De Klimop).

De Hagedoorn-oploswedstrijd werd gewonnen door Hans Uittenbroek, die alle voorgeschotelde problemen het snelst wist op te lossen. Tweede werd de Belgische GM Eddy van Beers, derde zijn landgenoot Gilles Regniers.
De tweede groep werd gewonnen door Henk Weenink, voor Rens ter Veen en Bas de Haas. Ereplaatsen waren er hier voor Henk Prins en Frank Stoute.