Jubileumboek 'De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935 - 2015'
6 november 2010
De voorkant van de kaft van het jubiuleumboekDe grootmeester aan het werk
Toenmalig burgemeester van Sliedrecht Van Hofwegen kijkt toe hoe de Sliedrechtse schakers Gerrit Nederlof, Arie Bot, Bas Hokken en Bernard van Houwelingen in 1966 het tegen simultaanspeler Hein (J.H.) Donner opnemen

P.C. Parel, één van de steunpilaren van SV Sliedrecht

Een jonge P.C. Parel, één van de belangrijkste leden in de historie van Schaakvereniging Sliedrecht  

Max Euwe gaf in 1974 een simultaan in De Bonkelaar

Max Euwe gaf in 1974 een simultaan in De Bonkelaar
SLIEDRECHT - Op 18 november 2010 bestaat Schaakvereniging Sliedrecht 75 jaar. In 1935, het jaar dat Max Euwe wereldkampioen schaken werd, is de toenmalige dam- en schaakvereniging Sliedrecht opgericht. Ter gelegenheid van het naderende jubileum is er een jubileumboek geschreven. Dat boek begint met:

“In Sliedrecht steken in 1935 drie jongelui, Arie den Boef, Jan Koppelaar en A.T. Nederlof de koppen bij elkaar. ‘Zouden we geen club oprichten?’ Een advertentie in het gratis huis-aan-huis verspreide advertentiekrantje van Timmermans roept belangstellenden op voor een voorlopige vergadering. Deze wordt gehouden op 11 november 1935. De zaak rolt vanzelf verder en op 18 november wordt de vereniging officieel gevormd, met alles erop en eraan. Zo wordt de dam- en schaakvereniging Sliedrecht geboren.”

Vanwege de uitstekende archivering van alle notulen van bestuurs- en ledenvergadering alsmede het clubblad ‘Schakend Sliedrecht’, dat in 1977 het levenslicht ziet, zijn de kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht uitgebreid beschreven. Ook zijn er vele ‘oude’ foto’s in het jubileumboek opgenomen.

Het jubileumboek, dat geschreven is door Jerry van Rekom, is op 13 november jongstleden, tijdens een grote Schaakmanifestatie in zalencomplex De Lockhorst te Sliedrecht, gepresenteerd.

Wout Boer overhandigt Jerry van Rekom het eerste exemplaar

 Het boek bevat 400 pagina's geschiedschrijving. Het boek heeft de titel

'De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010'

gekregen. Het boek heeft het volgende ISBN-nummer gekregen: ISBN 978-90-815904-1-9. De prachtige voorkant van de kaft staat hiernaast (klik hierop voor een groter formaat).
De inhoudsopgave van het boek ziet er als volgt uit:
  • 5 hoofdstukken 'Kronieken' over de 75-jarige geschiedenis, waaronder prachtige verhalen over het reilen en zeilen van de schaakvereniging tijdens de oorlogsjaren, met historische verhalen over Kamp Amersfoort, maar ook hoe het schaken zich verder ontwikkelde na de oorlogsjaren tot de huidige stand van zaken. Elke gebeurtenis is nauwgezet beschreven en krijgt de aandacht die het verdient;
  • hoofdstuk 'Simultaan', over de gedenkwaardige simultaans, die in 75 jaar zijn gegeven aan de Sliedrechtse leden, zoals bijvoorbeeld die van Max Euwe, Hein Donner en Jan Timman;
  • hoofdstuk 'Bekende leden', over de meest markante en bekende leden, die Schaakvereniging Sliedrecht groot hebben gemaakt. Natuutlijk komen daar onder andere Leendert Scheermeijer (35 jaar voorzitter) en P.C. Parel aan bod, maar nog vele anderen;
  • hoofdstuk 'Historische Partijen', met partijen die veel betekend hebben in de 75-jarige geschiedenis. Vooral de afgebroken partij van dokter J.H. Bade uit 1989, die uiteindelijk voor het kampioenschap van Sliedrecht 1 heeft gezorgd, krijgt veel aandacht;
  • hoofdstuk 'Kampioenen', met de opsomming van alle clubkampioenen, inclusief vele partijen;
  • hoofdstuk 'Schaak Smakelijk', met de meest humoristische verhalen over de Sliedrechtse leden;
  • hoofdstuk 'Statistieken', met de nodige info over ledenaantallen, contributieverloop, overige kampioenen en nog veel meer.
Het jubileumboek is niet alleen geschreven voor de leden van Schaakvereniging Sliedrecht, maar in principe kan iedereen het boek aanschaffen.
Wilt u het boek aanschaffen dan kan dat door € 28,- (dat is incl. verzendkosten) over te maken naar B. 35.93.01.770 t.n.v. penningmeester Schaakvereniging Sliedrecht m.v.v. naam en adres.